חקירת משטרה | עו"ד איתי שוחט
במדינת ישראל מונהג שלטון דמוקרטי. במסגרת מערכת שלטון זה, קיימת מערכת המפרידה בין הרשויות השונות. בין רשויות המדינה, קיימת הרשות המחוקקת (הכנסת), הרשות המבצעת (הממשלה) והרשות השופטת (בית המשפט) רשויות אלו נפרדות אחת מהשנייה אך הן מחוברות ומאזנות אחת את השנייה.
הרשות המבצעת ממונה על משטרת ישראל. תפקידה שלה משטרה הינו לחקור פשעים על סמך סמכותה מטעם חוק סדר הדין הפלילי. משטרת ישראל, הינו הגוף היחידי (למעט חריגים כגון: רשות המיסים, מח"ש , משרד לאיכות הסביבה) לחקור ומכאן סמכותה הבלעדית שאיננה נתונה לשום גוף אחר.
אומנם בין היתר על המשטרה לשמור על הסדר הציבורי אך תפקידה העיקרי של המשטרה נעוץ בעובדה כי לה הסמכות היחידה לחקור ולנסות למצות את הדין עם עבריינים.
אם כן, מתי בסמכותה של המשטרה לחקור? האם למשטרה יש סמכות לזמן כל אדם לתחנת המשטרה לצורך חקירה? מה ההבדל בין חקירה לבין מסירת עדות או הודעה במשטרה? האם לכל חקירה נלווה הליך מעצר? האם הנחקר חייב למסור אמת? לכל השאלות האלו אנסה לענות במאמר שבפניכם.
על המשטרה לחקור כל עת שמגיע לה מידע על ביצוע עבירה בכל דרך, אין זה משנה אם הוגשה תלונה או לא, אין זה משנה אם המידע הגיע באמצעות מודיעין המשטרה, חקירה יכולה להיפתח עקב כתבה בטלווזיה או בכל אמצעי מדיה אחר, עקב מסירת תלונה על ידי מכר של הקורבן ועוד.
החלטת המשטרה לחקור נמצאת בסמכותו של ק. החקירות במרחב בו בוצעה העבירה. מטרת החקירה איננה למצוא את העבריין שביצע את העבירה, אלא מטרתה בראש ובראשונה להגיע לחקר האמת. יכול ומחר תמסר למשטרה הודעה על כך שיש אדם שנמצא ללא רוח חיים ברחוב. מצד אחד יכול ויתברר כי הוא נרצח, מצד שני יכול ויתברר כי הוא מת מוות טבעי, התאבד וכיו"ב. על כן, המטרה הראשונית של החקירה היא לגלות מה קרה ולא תמיד לחפש לכאורה את העבריין.
בין הסמכויות הנתונות לק. החקירות היא לזמן אדם לחקירה, ישנו הבדל עצום ומהותי בין הגעה לתחנת המשטרה לצורכי חקירה בחשד לביצוע עבירה לבין הזמנה למשטרה למסור הודעה שיכול ולאחר מכן תהפוף לעדות בבית המשפט. רק במקרים ועולה לק. החקירות כי יש חשד לביצוע עבירה על ידי אדם מסוים, רק אז הוא רשאי להזמינו לחקירה ולחקור את אותו אדם תחת אזהרה על כל המשתמע מכך.
חקירה באזהרה משמע כי בראש ובראשונה הנחקר הינו בסטטוס של חשוד, חרב המעצר מרחפת מעל ראשו, נפתח לו תיק מב"ד בגיליון הרישום הפלילי וכן יש לו זכות להיוועץ עם עורך דין וכן לשמור על זכות השתיקה. בשלב הזה, מותר למשטרה לשקר לנחקר, למסור לו פרטים לא נכונים, לערוך תרגילי חקירה ולעצור אותו במידה והחשד הסביר לא הופרך עקב החקירה.(ראה עוד על התנהלות בחקירת משטרה בעמוד "כללים לחקירת משטרה" או לחץ כאן)
במידה והחשוד לא מגיע לחקירת משטרה או מתחמק מהמשטרה, עובדה זו מקנה לשוטרים זכות עצמאית לעצור את החשוד ללא שום קשר לעבירה המיוחסת לו. יכול והמשטרה תרצה לחקור אדם בגין עבירה של מקימה עילת מעצר או שאין בכוונתה לעצור את אותו אדם בגינה, אך החשוד יסרב להגיע ויתחמק מהשוטרים וימצא בבריחה, עצם עובדה זו יכולה להוביל למעצרו.
בניגוד להזמנה לחקירה, אדם המוזמן למסור הודעה במשטרה חייב למסור אמת על פי פקודת הפרוצודרה הפלילית (עדות) אחרת הוא צפוי לעמוד לדין בגין עבירה של שיבוש הליכי חקירה או משפט. בניגוד לנחקר שקמה לו זכות לא למסור אמת כל עוד הוא מפלילי עצמו בעצם מסירת האמת. בניגוד לנחקר למוסר ההודעה לא קמה זכות להיוועץ עם עורך דין, אין הוא יכול לשמור על זכות השתיקה ולא נפתח בעניינו תיק ברישום הגיליון הפלילי.
אומנם בחלק מהמקרים לאחר החקירה יכול ויעצר אדם למשך 24 שעות ואף המשטרה תבקש להאריך את מעצרו בבית המשפט, אך אין זו חובה כי לכל הליך חקירה יתלווה הליך מעצר. שאלת המעצר הינה שאלה מורכבת ותלויה בפרמטרים רבים, כגון נסיבות ביצוע העבירה, גיל מבצע העבירה, המסוכנות הנגלית מביצוע העבירה, עבר פלילי וכיו"ב.
חקירת המשטרה איננה מתמקדמת אך ורק בחקירתו של החשוד בחדר החקירות, למשטרה ישנם כלים רבים המאשפרים להם לשפוך אור על קרות האירועים. בראש ובראשונה המשטרה מחזיקה במאגר של אנשי מעבדה, פיזקאים, חוקרי ד.נ.א , ממוחים בנשק,ממוחים לזירות עבירה , ממוחים במעבדת סיבים ופולימירים, ממוחים לטביעות אצבע,טביעות נעל ועוד. בין היתר המשטרה עובדת באידיקות עם המכון הפתולוגי, עם ממוחים לתקשורת , ממוחי מחשבים , ממוחים בתחום הצילום, ממוחי מתכות ועוד.
באמצעות ממוחים אלו, המשטרה יכולה לזהות כלי נשק מהם נורו כדורים ולהשוות לאירועים פתוחים במעבדה, לזהות חשודים על סמך דגימות ד.נ.א או טביעות אצבע. לזהות מיקום של חשודים על סמך איכוני טלפון (כך נעשה בתיק הרצח של אריק קרפ), לחשב כיווני ירי, לראות אם אדם מסוים החזיק נשק או מתכת, לקבוע סיבות מוות ועוד.
חקירת החשוד גם היא לא מסתיימת החדר החקירות, המשטרה נוהגת לערוך תרגילי חקירה ובין היתר מפעילה מדובבים, מקליטה את החשודים ללא ידיעתם תוך כדי שהיא משרה תחושה כי הם אינם מוקלטים. באפשרות המשטרה לערוך מספר רב של תרגילים ובין היתר לשקר לחשוד בנוגע לממצאים כאלה או אחרים וזאת מבלי להציג מסמכים, לשקר לחשוד בנוגע לעובדה שהוא זוהה או שיש אדם פלוני שמפלילי אותו וכיו"ב.
כפי שניתן לראות במאמר זה, חקירת המשטרה הינו דבר מורכב ומרתק אשר מוסדר הן בחוק והן בהלכה פסוקה של בית המשפט העליון. בסופו של יום , מטרת החקירה להגיע לחקר האמת ולגלות את העבריין שעומד מאחורי ביצוע העבירה במידה ואכן בוצעה עבירה. במידה ואתם מוזמנים לחקירת משטרה, ממולץ לפנות לייעוץ מקצועי של עורך דין פלילי עובר להגעה לתחנת המשטרה.
צרו קשר בכל עת גם בשעות הקטנות של הלילה 054-2801449 ובכך תבטיחו לעצמכם חליפה משפטית ראויה