כללי זהב לחקירה במשטרה
במאמר שבפניכם, תמצאו עשרה כללים מנחים להתנהלות נכונה בחקירת משטרה. מטרתם של כללים אלו להעניק לקורא מידע ראשוני בלבד, אין מאמר זה מחליף בכל דרך פנייה לגורם מקצועי וייעוץ של עורך דין פלילי לפני חקירה במשטרה.
לפני שנדבר על עשרת הכללים לחקירה במשטרה, חשוב להבין קצת מה עומד מאחורי החקירה.
כל עת שמגיע למשטרה מידע על ביצוע עבירה ואין זה משנה אם זה בדרך של תלונה או שמא בכל דרך אחרת כגון: מידע מודיעיני, כתבה עיתונאית (ראה ערך תיק הרצח שמעון קופר) וכל דרך אחרת, מחויבת המשטרה לפתוח בחקירה משטרתית.
גורמי חקירה מיומנים ומנוסים, לא ימהרו לחקור את החשוד, אלא יאספו חומר לפני כן, יכול ויפעילו אמצעים שונים כגון האזנות סתר, ורק לאחר גיבוש חומר ראייתי בעל ערך הם יפנו ויעצרו את החשוד ויתחילו בחקירה. אך מנגד, ישנם גורמים במשטרה, אשר כל עת ויש חשד לביצוע עבירה, הם מייד הולכים עוצרים ומתחילים בחקירה מבלי שיש להם רקע מבוסס או כל ראיות אחרות לבסס את החשד.
משמעות דברים אלו, כי יכול ובמקרים מסויימים, התנהלות נכונה מצד החשוד בחקירה יכולה להוביל לכך שלא יוגש כנגדו כתב אישום והתיק יסגר.
על כן, מה לעשות בחקירת משטרה ואיך להתנהל. במאמר זה אנסה לפשט את הדברים עבורכם, קראו היטב וזכרו את הכללים.
1. תחילת החקירה- טעות לחשוב שהחקירה מתחילה בחדר החקירות. כל אמירה של חשוד גם אם זה בשלב הגעת השוטרים לביתו, גם אם זה בשלב התיקול שלו ברחוב, גם אם זה בשלב החיפוש, הנסיעה המשותפת בניידת, ההמתנה ביומן וכו' הכול נרשם ומתועד. על כן, כל אמירה שלכם כגון, זה אני, לא הייתי שם, כן הייתי, לבשתי מכנסיים אדומים וכיו"ב נרשם או מתעודת. או באמצעות מערכות הקלטה (אתייחס לכך בפרק נוסף) או באמצעות רישום מזכר בדיעבד על ידי אחד השוטרים כגון היומנאי, הסייר, הסוהר שקולט אותכם וכיו"ב. החקירה מתחילה כבר מהרגע הראשון ששוטר פוגש אותכם, חשוב לדעת שכל מה שאתם אומרים נרשם ומתועד.על כן, הכלל הראשון הוא: תחילת החקירה היא מהרגע הראשון לא לסבור בטעות שאפשר לדבר עם השוטר ולאחר מכן להגיד דברים אחרים בחקירה, הכול נרשם ומתועד.
2. חובת היוועצות עם עורך דין- לכל חשוד ולא משנה מה סוג העבירה (לעט חריגים שונים בעבירות ביטחון) יש זכות להיוועץ עם עורך דין, זכות זו מועגנת בחוק. הזכות מתחילה לא מרגע החקירה, אלא מהרגע הראשון בו פוגש אותכם שוטר ומתשאל אותכם או מדבר איתכם. עורך דין מקצועי יכול לפשט עבורכם את הדברים, להסביר את המשמעות של כל דבר ודבר, להכיר לכם את הזכויות, להזהיר אותכם מתרגילים פסולים וכיו"ב. על כן, הכלל השני הוא: תמיד מבקשים לפגוש עורך דין בהזדמנות הראשונה ועד אז לא פוצחים בשיחה.
3. הכול מוקלט- נכנסתם לחדר חקירות, אתם ממתינים במסדרון, הכניסו אותכם לניידת, הפגישו אותכם עם אנשים קרובים קחו בחשבון שהכול מוקלט ומתועד. פעמים רבות המשטרה עורכת תרגילים (אתייחס לכך בהמשך) אשר נקראים תרגילי חקירה. במהלך התרגילים הללו היחידה החוקרת מעניקה לכם תחושה כאילו אתם יכולים לדבר באופן חופשי אבל בדיעבד הכול מוקלט או באמצעות מערכת ענבל או באמצעות מערכות אחרת. על כן, הכלל השלישי הוא:לא לדבר מחוץ לחדר החקירות , הכול מוקלט ומתועד.
4. אין דבר כזה ששוטר אומר "אני לא רושם"- יכול ותיכנסו לחדר החקירות ומייד יפנה אליכם שוטר ויגיד לכם, זה ביננו, אני לא רושם. אל תאמינו זה שקר. שוטר מחוייב על פי החוק לתעד הכול ולרשום את הכול. כל אמירה כזאת, תגיד לי זה ישאר ביננו זה שקר אחד גדול. חשודים בעיקר אלו שבפעם ראשונה נמצאים בחקירת משטרה, חושבים שהשוטר באמת לא רושם כלום ואז הם מפלילים את עצמם. על כן, הכלל הרביעי הוא: אין דבר כזה ששוטר אומר אני לא רושם, הכול מתועד ונרשם.
5.זכות השתיקה- זכות השתיקה הינה זכות אשר מעוגנת הן בחוק והן בפסיקה, אך צריך לזכור, אין לעשות שימוש בזכות השתיקה מבלי להיוועץ עם איש מקצוע. ברגע בו אדם שותק, משמעות הדבר כי הוא מחזק את מכלול הראיות כנגדו. יכול וכנגד אדם נרקמת תשתית ראייתית מסוימת אך היא איננה מספקת לצורך הגשת כתב אישום ואז השתיקה יכולה למלא את החסר הזה ולהוביל להגשת כתב אישום. מצד שני, ישנם מקרים מתאימים בהם יש מקום לשמור על זכות השתיקה כי עצם אמירת דברים יכולה לשמש לרעתך ולהוביל להפללה. במקרים מסוג אלו, שימוש בזכות השתיקה יכול להוות פתרון טוב ויעיל. על כן, הכלל החמישי הוא: שאין מקום לעשות שימוש בזכות השתיקה ללא ייעוץ על עורך דין. בכל מקרה, חשוב לדעת את המחיר של השימוש בזכות זו וכן כי רק במקרים בהם אמירת דברים תוביל להפללה יש מקום לעשות שימוש בזכות השתיקה עצמה.
6. לדעת במה אני חשוד-משמעות חזקת החפות (אתייחס לכך באריכות) הינה שעל המשטרה למצוא ראיות כנגד החשוד ואין מקום לנסות לדוג ראיות מבלי שיש חשד מבוסס לפני כן. על כן, על המשטרה למסור בתחילת כל חקירה במה אתם חשודים, פירוט עובדתי קצר, סוג העבירות וכיו"ב. פירוט זה הינו חשוב ביותר, כך ניתן לדעת בפני מה אתם עומדים, מה להגיד, איפה יש לכם בעיות ולקבל ייעוץ נכון. אם בתחילת החקירה לא נאמר לכם כלום, תעמדו על כך שימסר לכם פירוט קצר של החשד, תאריך, מה עשיתם על מנת שתוכלו למסור גרסה ראויה.על כן הכלל השישי הוא: לעמוד על כך שתקבלו פירוט של החשד המיוחס לכם בתחילת החקירה.
7. תרגילים משטרתיים- למשטרה מותר לשקר לכם בחקירה, הם יכולים להגיד לכם שיש טביעות אצבע שלכם במקום שאין אותם, היא יכולה להגיד לכם שזיהו אותכם בזירת עבירה אף על פי שאין זיהוי כזה, היא יכולה להגיד לכם שפלוני אלמוני הפלילי אותכם על אף העובדה שהוא לא הפלילי אותכם. אסור למשטרה בתכלית האיסור להציג לכם ראיות שיקריות. לאמור, אסור להציג לכם דו"ח ממוחה שיקרי של טביעות אצבע, או עדות שקרית שלא נמסרה וכיו"ב. על כן, תמיד תזכרו שלא כל מה שאתם שומעים מהמשטרה הוא אמת, גם אם אומרים לכם שראו אותכם בזירת העבירה, אין משמעות הדבר שהייתם שם פיזית. על כן, הכלל השביעי הוא: תמיד תקחו בערבון מוגבל את כל מה שנאמר לכם על ידי המשטרה בחקירה.
8. לקרוא לפני שחותמים- החקירה עצמה נרשמת על גבי מחשב או בכתב יד. אתם תמיד יכולים לבקש שהחקירה תצולם אך לא בטוח שזה יקרה(ישנם סוגי עבירות או נאשמים עם מוגבליות שיש חובה לתעד את החקירה). החוקר צריך גם לשאול, גם לרשום וגם להתכונן לשאלה הבאה על פי התשובות שלכם ועל כן, פעמים רבות נרשמים דברים שלא אמרתם או שהוצאו מהקשרם וגם יכול ודברים שלא אמרתם לא נרשמים כלל. דברים שנאמרו על ידי נאשם בחקירותו במשטרה יכולים לעשות את ההבדל בין הרשעה לבין זיכוי. בסוף כל עמוד ועמוד יש מקום עבורכם לחתום, תעברו טוב טוב על כל מה שאמרתם, תעמדו על כך שיתקנו כל אמירה שגויה או אמירה של נאמרה על ידכם ורק בסוף תחתמו. על כן, הכלל השמיני הוא: תמיד לקרוא היטב ולראות שאתם חותמים על מה שבאמת אמרתם ולא על דברים אחרים.
9. תכנון קדימה- לפי חזקת החפות, אין אתה זה שצריך להביא ראיות למשטרה, אלא היא צריכה למצות את הראיות מחקירת התיק בכללותו ולנחקר יש אפשרות לא לשתף פעולה בשום דרך או בשום אופן. לעובדות אלו יש גם צד שני ומחיר ראייתי. שקרים, שתיקה,אליבי מופרך מהווים ראיות חזקות כנגד נאשמים בשלב המשפט. נאשם אשר חוזר מאמירותיו בחקירת המשטרה או שעולה כי מסר אליבי שיקרי, מכניס עצמו לתוך בעיה משפטית עמוקה מבחינה ראייתית. על כן, חשוב מאוד להתרכז היטב בחקירת המשטרה, להקשיב לכל שאלה, למסור תשובה לאחר ששקלתם את הדברים ולאחר בחינה. צריך לקחת בחשבון שעל פי הלכה פסוקה, על המשטרה לברר את הטענות שנמסרו בחקירה, על כן, מסירת דברי שקרי יכולה להוביל לכך שהראיות בתיק החקירה יחוזקו באופן משמעותי ביותר. לכן, שינה חשיבות אדירה להיות מרוכזים, נינוחים במידת האפשר, לשקול את הדברים ולמסור דברים לאחר שחשבתם ועברתם עליו היטב אך כל זאת תוך הבנה שאין אתם חייבים למסור כל אמירה אשר מפלילי אותכם.על כן, הכלל התשיעי הוא: לתכנן קדימה במהלך החקירה תוך כדי שאתם שומרים על ריכוז ומוסרים תשובות לעניין תוך כדי הבנה שאין אתם חייבים להפלילי את עצמכם.
10. התנהגות בחדר החקירות- התנהגותכם בחדר החקירות נמדדת כל הזמן על ידי החוקרים. למשל הינהון עם הראש משמעו שאתם מסכימים למה שנאמר. בכי ובקשת סליחה משמעו שאתם מודים בחשד המיוחס לכם. התנהגות פרועה או אלימה ווגם התנגות בעל אופי מבזה כלפי השוטרים יכולים להעיד על סף התסכול שלכם ובעיית אלימות. הזעה, חיכוך ידיים, תיפוף חוזר ונשנה עם הרגליים משמעו שאתם לחוצים, מנסים להסתיר דבר ומה וכיו"ב.התנהגות אלימה או מבזה יכולה להוביל אותכם בצורה ישירה אל מאחורי סורג ובריח. תזכרו תמיד, גם עם חווית החקירה איננה נעימה, בסופו של יום אתם נלחמים כעת על העתיד שלכם. חקירה טובה יכולה למלט אותכם מכתם ברישום הפלילי,תיק פלילי,מעצר,מאסר ופגיעה בשמכם הטוב.על כן, עליכם לעשות הכול על מנת להישאר רגועים, לא להילחץ או להרים את הקול, להראות ששום דבר לא מרגש אותכם ולעשות כל שביכולתכם לשמור על ארשת פנים רצינית ורגועה. על כן, הכלל העשירי הוא: להישאר רגועים, לתנהג בצורה נאותה ורצינית ולהתרכז בחקירה.
לא לשכוח, כלל הזהב הוא להתייעץ עם עורך דין לפני החקירה.
צרו קשר בכל עת גם בשעות הקטנות של הלילה 054-2801449 ובכך תבטיחו לעצמכם חליפה משפטית ראויה לפני כל חקירה.